Wilt u weten of u in aanmerking komt voor ANLb? Neem dan contact op met de gebiedscoördinator in uw regio.
Agrarisch natuur- en landschapsbeheer vanaf 2023
Op 1 januari 2023 is het nieuwe stelsel voor Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) van start gegaan. Deze periode loopt tot en met 31 december 2028.
Beperkt budget
Het ANLb-budget is beperkt. Dat betekent dat we als Collectief Rivierenland soms ook nee moet zeggen tegen gewenste maatregelen. We kiezen daarbij altijd voor maatregelen en percelen waarvan we denken dat deze het meest bijdragen aan de biodiversiteit.
Nieuw GLB
In 2023 veranderde het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Specifiek voor ANLb-deelnemers zijn daarin de Grondgebonden regelingen relevant. Voor elke hectare subsidiabele grond kunt u een basispremie krijgen als u voldoet aan de conditionaliteiten. Daarnaast kunt u ook deelnemen aan de eco-regeling.
Collectief Rivierenland heeft geen formele rol in het adviseren over het GLB en de eco-regeling. Tegelijk hebben uw keuzes voor de eco-regeling invloed op het ANLb en andersom. Er ontstaat overlap tussen ANLb-activiteiten en eco-activiteiten. U moet bij beide regelingen voldoen aan de conditionaliteiten. Maar voor de eco-regeling voert u eco-activiteiten uit en in het ANLb doet u beheeractiviteiten. U vraagt zich misschien af of de bufferstrook op uw bedrijf onder eco-regeling of ANLb valt. Of onder beide. En misschien hoe u beide regelingen het beste combineert, en of u aan beide regelingen mee wilt doen. Meer informatie inclusief een rekentool vindt u hierover op de website van RVO.
Wat is agrarisch natuurbeheer?
Het agrarisch gebied is een belangrijk leefgebied voor veel soorten planten en dieren. Om alle kwetsbare soorten in dit agrarisch gebied te beschermen is de regeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) in het leven geroepen. Collectief Rivierenland draagt zorg voor de uitvoering van deze regeling in het Gelderse rivierengebied. Dit doen wij in opdracht van de RVO, de provincie Gelderland en de waterschappen.
Het doel van het ANLb is de instandhouding van specifieke soorten van het agrarische landschap. Dit kan gaan om weide- en akkervogels zoals de grutto, de kievit en de patrijs maar ook om amfibieën en vissen zoals de kamsalamander, de rugstreeppad en de grote modderkruiper. Met de subsidieregeling proberen wij het biotoop van deze soorten te optimaliseren. Dit vraagt doorgaans om specifieke vormen van beheer. Dit kan gaan om aangepast maaibeheer, een specifieke vorm van onderhoud van landschapselementen of het opbrengen van ruige stalmest.
Dit vraagt doorgaans extra werk van de grondeigenaar. Hiervoor sluiten wij voor een periode van zes jaar beheercontracten af met de beheerder (boeren, landgoedeigenaren en burgers). Tijdens deze periode voert de grondeigenaar het beheer uit, waarvoor het collectief jaarlijks een financiële vergoeding uitkeert. Goed voor de natuur en goed voor de grondeigenaar.
Beheer is mogelijk in de verschillende door de provincie vastgestelde leefgebieden:
Samenwerken
Om het agrarisch natuurbeheer uit voeren, werken wij nauw samen met de agrarische natuurverenigingen (ANV’s). De ANV’s hebben een breed lokaal netwerk en zijn verankerd in het gebied. Door deze nauwe samenwerking kunnen wij als collectief als intermediair fungeren tussen beleid en de uitvoering in het veld. Wij zijn een professionele organisatie met een groot provinciaal en landelijk netwerk maar ook lokaal geworteld in de streek.
Documenten
Documenten worden in het venster geopend. Indien u klikt op het PDF-icoon worden deze direct naar uw computer gedownload.
Pakketvoorwaarden en vergoedingen
In de beheerpakketten staan alle beheermaatregelen beschreven met de bijbehorende voorwaarden. Hier moet u zich aan houden wanneer u daadwerkelijk een beheercontract met ons wil afsluiten. Juist deze combinatie aan maatregelen draagt bij aan het verbeteren van het leefgebied voor de doelsoorten van het ANLb. Voor elk pakket is een beheervergoeding bepaald.
U kunt in het overzicht alle voorwaarden en vergoedingen per pakket nalezen en zelf bepalen of u zich daarin kunt vinden.
Beheer met startdatum 1 januari 2023
Beheerstrategie
Het afsluiten van agrarisch natuurbeheer vraagt om een goede beheerstrategie. Iedere soort stelt andere eisen aan de leefomgeving. Specifieke eisen voor voedsel, dekking en rust welke tijdens het jaar kunnen verschillen. Doorgaans is één type van beheer niet voldoende. Doorgaans wordt er een kleinschalig mozaïek gecreëerd van verschillende vormen van beheer, die tezamen het optimale leefgebied vertegenwoordigen. Onze ecoloog zorgt er dan ook voor dat de gebiedscoördinatoren met de juiste ecologische kennis en kunde het beheer kunnen afsluiten.
Melden uitgevoerd beheer
Tijdens de beheerperiode schouwt het collectief het agrarisch natuurbeheer en worden de doelsoorten gemonitord. Op basis van deze gegevens kan het beheer jaarlijks geëvalueerd worden en waar nodig worden bijgestuurd. In deze werkwijze nemen wij onze deelnemers mee. Wij bieden maatwerkadviezen, cursussen en trainingen aan voor deelnemers, zodat de kwaliteit continu wordt verbeterd.
Heeft u het gecontracteerde beheer uitgevoerd? Meldt het via de app mijnboerennatuur.nl. Heeft u nog geen account hiervoor? Geef dit zo snel mogelijk door aan uw gebiedscoördinator, dan regelt hij/zij een inlog voor u.
Hoe kunt u uitgevoerd beheer melden via mijnboerennatuur.nl?
Open de app mijnboerennatuur.nl
Ga naar de kaart
Ga naar het betreffende perceel of landschapselement
Klik op de groene knop “Nu melden”
Bij melden ruige mest of gewasresten: maak een keuze voor het mesttype
Vul de uitvoeringsdatum in
Vul de oppervlakte van het perceel in of vul het aantal stuks (bij knotbomen), de lengte of oppervlakte van het landschapselement in waarop onderhoud is uitgevoerd (het kan bijvoorbeeld zijn dat u 100% van de bomen heeft geknot of 30% van de houtsingel heeft afgezet).
Klik op de groene knop “Melden”
Kwaliteitshandboek
Collectief Rivierenland is gecertificeerd. Dat wil zeggen dat we voldoen aan alle kwaliteitseisen die Europa en Nederland stellen aan agrarische collectieven. Deze certificering is op basis van een kwaliteitshandboek.