Zaterdag 16 december is vrijwilliger Jordy Houkes uit Wijchen verkozen tot Gelderse boerenlandvogelvrijwilliger van 2023! Jordy is vrijwilliger bij Natuur Wijchen en is coördinator van de Patrijzentelgroep Maas en Waal. Jordy zet zich sinds 2018 samen met het Collectief en Vereniging Streekbeheer Rijk Maas en Waal in voor het beheer en bescherming van de patrijs. Ten gelegenheid van deze prijs hebben wij hem geïnterviewd.
- Sinds wanneer ben jij patrijzencoördinator en waarom ben je hier mee begonnen?
“In 2018 ben ik begonnen met het tellen van patrijzen. Op dat moment was ik al coördinator van de weidevogelgroep. Vanuit SLG en de ANV kwam de vraag om ook mee te doen met het tellen van patrijzen. Daarna bleek dat ik het tellen van patrijzen veel leuker vond en ben ik ook patrijzencoördinator te geworden. De patrijs is een prachtige soort en het is dan ook mijn favoriete vogel. Qua gedrag zijn er niet veel vogels die op de patrijs lijken, daardoor is hij vrij uniek in zijn soort. De mannetjes kunnen heel territoriaal zijn en in de winter kan je prachtige kluchten tegen komen.” - In welk gebied ben jij vrijwilliger en wat maakt dit gebied zo mooi?
“Ik ben coördinatoren van de patrijzentelgroep Maas en Waal Wijchen. Ik woon zelf ook in Wijchen, dus het is een logische stap om hier ook te tellen. Maar in deze omgeving is een focusgebied van de patrijs. Het focusgebied is aangesteld om het leefgebied van de akkervogel te versterken.” Dit is een gebied waar de patrijs nog in behoorlijke aantallen voorkomt en waar het huidige landschap kansen biedt om dit leefgebied te verbeteren. Hier is dan ook extra aandacht voor de aanleg van elementen voor een optimale leefomgeving zoals kruidenrijke akkerranden en keverbanken. “Door het tellen van de patrijzen kom je zelf ook weer op nieuwe plekken waar je anders niet snel zou komen.” - Waar haal jij energie uit als patrijzencoördinator?
“De grootste drijfveer om dit werk te doen is dat ik bedraag aan het verduurzamen van de agrarische akkers. Door het tellen van de patrijzen lever je gegevens aan waarmee je kan monitoren wat het effect is van het agrarisch natuurbeheer wat de ANLb deelnemers uitvoeren. Onlangs heb ik een rondje gemaakt door het gebied met ecoloog Anne van Collectief Rivierenland. Samen hebben wij gekeken wat de beste plekken zijn om nieuwe elementen ten behoeve van de patrijs aan te leggen. Het mooie is dat je er meteen resultaat van ziet en je het effect ziet van de beheerpakketten. Als ik door Wijchen rijd, zie ik overal om mij heen akkerranden. Dan weet je dat daar patrijzen zitten.” - Wat is het meest bijzondere moment dat je hebt meegemaakt tijdens het tellen?
“Het meest bijzondere moment was in februari 2020, een week waarin er zoveel sneeuw was gevallen. Ik ben toen de hele gemeente rond gaan rijden om patrijzen te gaan tellen. Op zo’n moment verwacht je misschien niet heel veel patrijzen te zien. Maar op één plek zaten zoveel patrijzen bij elkaar in een klucht, het waren er een stuk of 30. Dit was wel een onverwachts moment om mee te maken.”
Jordy doet het werk natuurlijk niet alleen, maar doet dit samen met 20-25 andere vrijwilligers. Hij neemt de prijs zelf in ontvangst, maar ziet dit als een waardering voor de hele groep vrijwilligers.