Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een dag mee in de wereld van het Agrarisch Natuurbeheer

Dinsdag 22 oktober heeft een groep medewerkers van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur een bezoek gebracht aan het werkgebied van de Vereniging Streekbeheer Rijnstromen (VSR). Gebiedscoördinator Leonie Geurts en directeur Hermen Vreugdenhil hebben de 17 medewerkers meegenomen voor een bezoek aan een aantal ANLb-deelnemers.

Natuurinclusieve maatregelen op de Vinkenhorst
De dag begint op Vinkenhorst Farm & More van Brord en Patricia Sloot-van Haaren in Herwen. Brord neemt ons mee in zijn bedrijfsvoering. Een groot deel is gangbare akkerbouw, maar door de jaren heen zijn er steeds meer natuurinclusieve maatregelen bij gekomen. Zo doet de Vinkenhorst onder andere mee aan Agroforestry, ANLb, Platform Natuurinclusieve Landbouw en met het GLB (Gemeenschappelijke Landbouw Beleid). Brord vertelt wat de motivatie van het bedrijf is om hieraan mee te doen en wat verwacht wordt van hen. Met een satellietfoto laat hij zien welke regeling op welk perceel wordt toegepast.

Brord Sloot vertelt over de natuurinclusieve maatregelen op de Vinkenhorst

Hermen licht het systeem van het ANLb toe aan de medewerkers van het ministerie. Bij het ANLb is vaak sprake van maatwerk. Wij staan met een heel team achter de boeren om veel administratieve zorg uit handen te nemen. Gebiedscoördinatoren met gebiedskennis zijn van groot belang. Zij kennen het gebied en de boeren goed en weten waar de doelsoorten voorkomen of waar mogelijkheden liggen om al bestaande elementen te versterken.

Het bezoek op de Vinkenhorst sluiten we af op de BAM-akker. BAM staat voor Biodivers Akker Mozaïek, een systeem van verschillende gewassen in strokenteelt. Ben Koks (van project BAM) legt uit dat de strokenteelt is bedoeld om gewassen te telen waar de veldleeuwerik van profiteert. Zo worden onder andere graan, luzerne, eiwitgewassen en akkerkruidenstroken geteeld. Dit is een combinatie die voor de veldleeuwerik goed werkt, daarnaast profiteren andere akkervogels en insecten hier ook van. In het veld hebben we volop gele kwikstaarten en veldleeuweriken gezien.

Op de Vinkenhorst

Regeneratieve landbouw op de Houberg
Vervolgens hebben we een bezoek gebracht aan Boerderij de Houberg in Herwen. Arjan en Martine Bisschop werken samen met een particuliere investeerder, zo kunnen zij hun droom realiseren om een regeneratieve boerderij op te starten. Martine legt uit dat “regeneratief” staat voor alles wat zij doen, het heeft als doel om de natuur te herstellen. Bij regeneratieve landbouw wordt niet alleen gekeken hoe de negatieve impact verminderd kan worden, maar wordt ook gewerkt aan herstel en juist gebruik gemaakt van natuurlijk processen. Het is de missie van Boerderij de Houberg om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van natuurlijke bronnen (denk aan zonlicht, water, CO2). De bodem, gewassen en dieren beschouwen we niet als afzonderlijke elementen, maar als één ecosysteem dat het sterkst is als het kan samenwerken. Diversiteit in zowel de bodem als het grasland, de geteelde gewassen en de veestapel zorgt volgens hun visie voor het meest veerkrachtige en weerbare systeem. Met dit uitgangspunt leveren ze gezond voedsel van hoge kwaliteit.

Arjan Bisschop geeft uitleg over de regeneratieve landbouw op de Houberg

De boerderij laat zien wat mogelijk is voor de landbouw in de toekomst. Echter is het enorm pionieren leggen Arjan en Martine uit. Ze maken gebruik van diverse overheidsregelingen. “Waarom zou je het laten liggen, als wij er aanspraak op mogen doen”, zegt Arjan terecht.

Weidevogelgebied Duivense en Zevenaarse Broek
We sluiten af met een bezoek aan het weidevogelgebied in het Zevenaarse en Duivense Broek. Hier wordt in samenwerking met de agrariërs, VSR, weidevogelbeschermingsgroep de Liemers en Collectief Rivierenland een mooi weidevogelgebied beheerd. ANLb deelnemer Benny Hendriks vertelt hoe het gebied is ontwikkeld door de jaren heen. Hij vertelt ook over de uitdagingen en dat sommige dingen misschien met iets meer maatwerk gedaan mogen worden. Weidevogelbeschermer Frans Mulder vertelt wat de weidevogelvrijwilligers doen in het gebied en wat de bedreigingen van het weidevogelgebied zijn. Eén van de bedreigingen is de mogelijkheid van een defensie munitie-opslag, waar het gebied eventueel voor in aanmerking komt. Of nog meer intensieve landbouw in de regio. Daartegenover benoemt hij ook diverse kansen voor het gebied. Zo kan het weidevogelgebied worden uitgebreid of kan er meer begrazing plaatsvinden in het gebied.

Weidevogelvrijwilliger Frans Mulder laat het weidevogelgebied zien. Rechts is de plasdras te zien.

We hebben in het Broek zelfs kunnen genieten van een koppel patrijzen, kraanvogels boven de Veluwezoom, een mooi groepje wulpen en de visarend.

Het is een geslaagde dag waarin we de medewerkers van het ministerie hebben kunnen laten zien hoe wij als Collectief de verbinding leggen tussen boer en natuur. Hoe we onze deelnemers begeleiden en de kansen willen benutten bij uitbreiding van het ANLb. We hopen op een goede samenwerking met het ministerie!

Meer info over de bezochte bedrijven:
Vinkenhorst
Houberg