Provinciaal weidevogelcoördinator: een unieke baan!

Annette den Hollander vervult alweer een tijdje de functie van provinciaal weidevogelcoördinator. Dat betekent dat ze de weidevogelvrijwilligers ondersteunt in de werkgebieden van alle drie de collectieven in Gelderland. Annette heeft altijd al interesse gehad in het boerenbedrijf en de natuur. De interesse in weidevogels is langzaam gegroeid in haar loopbaan door verschillende stages en werkzaamheden. Naast weidevogels heeft ze zich eerder ook bezig gehouden met o.a. patrijzen en uilen.

Provinciaal weidevogelcoördinator
Inmiddels is Annette dus alweer vier jaar werkzaam als provinciaal weidevogelcoördinator. Maar wat doe je allemaal in deze functie? Nou, een heleboel, maar vooral klaarstaan voor de vele weidevogelvrijwilligers en hen helpen met alles waar ze tegen aan lopen. Annette heeft veel contact met de weidevogelgroepen. Bij een aantal start- en slotbijeenkomsten van de 30 vrijwilligersgroepen in heel Gelderland is ze aanwezig om e.e.a. uit te leggen en vragen te beantwoorden. Alle weidevogelcoördinatoren weten Annette goed te vinden om te overleggen en om samen tot een goede aanpak te komen. Aan het eind van het seizoen worden de cijfers van alle tellingen op een rij gezet. Een evaluatie van het seizoen wordt opgesteld zodat we kunnen zien hoe het gaat in de gebieden en waar we bij kunnen sturen. Ook worden cursussen georganiseerd om vrijwilligers op te leiden, want weidevogels vinden in het veld en hun gedrag begrijpen vraagt inzicht en geduld. Het kost tijd om dat onder de knie te krijgen.

In de werkgebieden van de drie collectieven in Gelderland zijn hele verschillende weidevogelgebieden. In het Rivierengebied liggen meerdere op zich zelf staande gebieden. In de Betuwe en Liemers hebben we 13 weidevogelkerngebieden met ANLb beheer. Deze zijn weer onderverdeeld in 16 telgebieden waar door 11 weidevogelgroepen grutto/BTS tellingen worden gedaan.

In oranje de weidevogelkerngebieden in het Rivierengebied

Afgelopen seizoen is Annette ook regelmatig mee het veld in gegaan. Want daar gebeurt het uiteindelijk allemaal!
In oranje zijn de weidevogelgebieden kerngebieden in het Rivierengebied weergegeven.

Weidevogels horen erbij op het boerenland
Op de vraag wat ze nou zo mooi vindt aan het weidevogelbeheer antwoordt Annette “De vogels horen er gewoon bij op het boerenland. We zetten ons met elkaar in om ze te behouden.” Ze vindt het bijzonder dat ze dit werk mag doen. “Ik deel de passie voor de weidevogels met de vrijwilligers.”

Veel verschillende vrijwilligers
Sommige van de totaal 233 vrijwilligers in het Rivierenland lopen al 30 jaar in het veld en zijn heel gepassioneerd en weten heel veel over de weidevogels en hun gedrag. Het vergt tijd voor nieuwe vrijwilligers om alles te leren. Maar het is mooi dat ervaren vrijwilligers de nieuwelingen meenemen het veld in. En nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom! 

Blijven leren
Het weidevogelbeheer blijft altijd in ontwikkeling. Elk jaar zetten we stappen, we blijven leren. We moeten alert blijven of we de goede dingen doen in het veld, of het beheermozaïek op de goede plek ligt en of de ANLb-pakketten goed aansluiten op de behoeften van de weidevogels. Het is vooral de gebiedscoördinator van het collectief die contact heeft met de boeren die meedoen met het ANLb. Annette heeft vooral contact met de coördinatoren van de vrijwilligersgroepen. De vrijwilligers hebben op hun beurt weer contact met de boeren om het beschermingswerk goed uit te kunnen voeren. Door te zorgen dat we goed met elkaar communiceren blijven we allemaal leren. Dit komt ten goede aan de weidevogels.

Wensen voor de toekomst
Voor de toekomst hoopt Annette dat we betrokken mensen houden in het weidevogelbeheer, betrokken boeren en enthousiaste vrijwilligers. Zodat we ons samen kunnen blijven inzetten voor de weidevogels. Een organisatie als het collectief en ANLb beheer zijn hierbij onmisbaar om iets extra’s te kunnen doen voor de vogels. Een wens van Annette voor het beheer is om meer extensieve beweiding toe te passen. Zelf ziet ze graag vee in de wei. De weidevogelgezinnen trekken vaak naar een (extensief) beweid perceel toe met een pollige vegetatie, mestflatten en insecten. Daar zijn de omstandigheden gevarieerd en is wat te eten. “Koeien in de wei maakt het landschap nog mooier.”

Veel gaat al goed, maar verbeterpunten blijven er altijd. Graag vragen we de boeren om op tijd aan weidevogelvrijwilligers door te geven als ze bewerkingen op het land gaan uitvoeren. Dan kunnen de vrijwilligers vooraf checken of er nog nesten of kuikens op het land zijn. Laat, als het mogelijk is, een vrijwilliger mee rijden op de trekker, samen spot je meer dan alleen. “Weet elkaar te vinden”, is de boodschap die Annette iedereen mee wil geven. Want communicatie is essentieel voor een goed weidevogelbeheer. Communicatie tussen de vrijwilliger en de boer, tussen de gebiedscoördinator en de boer en vrijwilliger. In de huidige situatie is de drempel laag om elkaar te benaderen en is het makkelijk om elkaar aan te spreken. Laten we dat dus blijven doen!