Slotavond weidevogelseizoen Tieler- en Culemborger Waarden

Nat was het weidevogeljaar 2024. Maar het weerhield de weidevogelvrijwilligers in de Tieler- en Culemborger Waarden niet. Met nestbescherming en het tellen van broedparen en kuikens leverden zij samen met onze agrariërs een belangrijke bijdrage aan het broedsucces van de boerenlandvogels. Tijdens de slotavond in “de Hoge Haren” in Tuil werd hier op feestelijke wijze bij stilgestaan.

De slotavond wordt ieder jaar georganiseerd door de VANL-TCW om terug te blikken, maar zeker ook om waardering uit te spreken voor ieders inzet. Arie Dirksen opende de avond namens het bestuur van VANL-TCW en heette de ruim 80 aanwezigen welkom. Jan Boon, coördinator van het gebied namens VANL-TCW en Collectief Rivierenland opende vervolgens het dinerbuffet. Voor de vrijwilligers van de weidevogelgroepen Leuvensche Veld, Neerrijnen en Rijswijk/Zoelen kon het terugblikken en bijpraten beginnen.

Arie Dirksen opent de avond namens het bestuur van VANL-TCW, links in beeld gebiedscoördinator Jan Boon

Annette den Hollander, boerenlandvogelcoördinator van de Collectieven in Gelderland, blikte terug op de resultaten. Voor ieder weidevogelgebied vertelde Annette welke vogelsoorten er zijn waargenomen en hoeveel nesten zijn uitgekomen. Alle tellingen en beschermingsacties worden geregistreerd in de boerenlandmonitor. Zo worden de vogels gevolgd en stemmen de betrokkenen passende beheermaatregelen af.

“Je begrijpt soms niet hoe die vogels dat doen: een kuiltje midden in het water waar ze hun eieren uitbroeden!”

2024 was een bijzonder jaar. Er viel een grote hoeveelheid neerslag. Weidevogels weten daar wel raad mee. Ook in de modder bouwen zij hun nestjes. Voor de vrijwilligers was het wel moeilijker om de nesten te tellen. Inzet van een drone om nesten te lokaliseren bleek een nuttige aanvulling.

Aantal broedparen per vogelsoort in de Tieler- en Culemborger Waarden  (BTS telronde 1)

Broedsucces is niet overal voldoende om de terugloop van de weidevogel om te buigen. Gelukkig waren er wel een aantal lichtpunten te noemen in het beheer. Er waren verschillende acties om nesten te beschermen en de nieuwe plasdras in het Rumptseveld bleek een grote hoeveelheid grutto’s en kieviten aan te hebben getrokken. Met de broedplatforms voor de scholekster hadden we dit jaar voor het eerst succes. Bij Gijs de Raad op het platform broedde het eerste paar en zijn de kuikens uitgekomen.

Scholeksterpaal met kuikens

Peter van Noord stond stil bij het beheer buiten de aangewezen weidevogelgebieden. De agrarische natuurvereniging zet zich in voor bescherming van nesten. Met de financiële steun van Duurzaamheidsfonds Betuwewind wordt dit beheer de komende jaren verder ontwikkeld. Zo ontvangen agrariërs een onkostenvergoeding voor legselbeheer en voor uitstel van maaien.

Camiel van der Burg vertelde de aanwezigen over de doorontwikkeling van het Rumptseveld. Daar werkt het Collectief op verschillende manieren aan het beheer en het weidevogelvakmanschap. Zo wordt met agrariërs in het gebied gezocht naar passend beheer als kruidenrijk grasland en plasdras. Camiel vroeg de aanwezigen om ideeën aan te dragen vanuit de praktijk en daar kwam goede reactie op.

Jan Boon blikte terug op het beheer van de patrijs. De patrijs wordt minder waargenomen in het gebied. Reden om vanuit verschillende invalshoeken naar oplossingen te kijken. Aansprekend was het voorbeeld van Natuurrijk Limburg uit Ospel en dit leidde tot interessante gesprekken in de zaal.

“Erg leuk die weidevogelquiz, maar het is zo jammer dat ik die ene vraag fout had, alle andere vragen had ik namelijk wel geweten!”

De avond werd afgesloten met een borrel. De weidevogelquiz tijdens de borrel bleek een leuke opsteker voor Dimitri die als winnaar uit de strijd kwam.