Het is een mooi jaar geweest waarin we voor 618 deelnemers een beheercontract hebben afgesloten voor de nieuwe periode t/m 2028. Naast de jaarlijkse werkzaamheden voor het ANLb zoals het intekenen van nieuw beheer, uitvoeren weidevogelbeheer, de schouwronde etc., hebben we nog veel meer gedaan in 2023!
In het land van Maas en Waal zijn twee nieuwe weidevogelgebieden ingericht. In het kader van het jaar van de Scholekster hebben we broedpalen in een aantal weidevogelgebieden geplaatst. Dit jaar hebben we voor het eerst keverbanken aangelegd voor de patrijs. We zijn in twee gebieden gestart met ecologisch slootschonen. Op dit moment hebben wij 90 sloten gemonitord voor een nul-meting.
Samen met 150 deelnemers hebben we 50 km bloemrijke akkerrand in het Rivierenland gezaaid. In samenwerking met de Vlinderstichting, de deelnemers en vrijwilligers hebben we vlinders geteld. Met de kinderen van IKC St. Martinus uit Zevenaar zijn we op pad geweest om vlinders te tellen in een akkerrand.
Om kennis te delen en van elkaar te leren zijn we deze zomer te gast geweest op de boerderij van Wilco en Rosan Nieuwenhuis in Velp. Celine Roodhart van Roodhart Veldwerk heeft ons meegenomen in het ontwikkelen van kruidenrijk grasland. In het voorjaar van 2024 komt ter ere van het 25 jarig bestaan van VSR, een van de zes agrarische natuurverenigingen binnen Collectief Rivierenland, een film uit over het agrarisch natuurbeheer en natuur van de boer.
Dit jaar hebben we bedrijfsnatuurplannen opgesteld voor agrariërs. Samen met de agrariër kijken we welke natuurwaarden er al aanwezig zijn op het bedrijf en welke er ontwikkeld kunnen worden. Met behulp van de subsidieregeling Biodiversiteit en Landschap van de provincie Gelderland zijn verschillende poelen, struweelhagen en andere landschapselementen aangelegd.
Om het collectief en agrarisch natuurbeheer meer te laten zien delen we berichten in onze maandelijkse nieuwsbrief en op social media. Op de Beheerdersdag op landgoed Marienwaerdt hebben we een rondleiding gegeven langs o.a. een akkerrand en struweelhaag die op het landgoed aanwezig zijn. Ook hebben we de nieuwe medewerkers van het ministerie van Landbouw, Natuur en voedselkwaliteit wegwijs mogen maken in het agrarisch natuurbeheer middels een veldbezoek. We hebben een werkbezoek gehad van LNV. De ambtenaren van DG landschap & stikstof zijn in het veld bijgepraat over ons agrarisch natuurbeheer in het Rivierengebied. Ook hebben we het deskundigenteam Cultuurlandschap van OBN Natuurkennis rond mogen leiden langs ons agrarisch natuurbeheer in de Ooijpolder.
Collectief Rivierenland is samen met De Capreton en Vereniging Streekbeheer Rijk Maas en Waal een samenwerking aangegaan met Maaskracht voor het agrarisch beheer in de uiterwaarden van de Maas.
In het komende jaar blijven we ons inzetten voor het weidevogel-, patrijzen- en landschapsbeheer. We gaan verder met alle lopende projecten, zoals de bedrijfsnatuurplannen, het ecologisch slootschonen en Maaskracht.
Hierbij willen we graag onze waardering uitspreken voor alle deelnemers aan het ANLb en alle vrijwilligers die ons helpen met oa. het weidevogel- en patrijzenbeheer. Heel hartelijk bedankt voor jullie inzet en we hopen ons in 2024 weer samen in te kunnen zetten in ons mooie rivierengebied!