Het is een mooi jaar vol ontwikkelingen geweest waarin voor 632 deelnemers ANLb uitgevoerd wordt. Zij hebben een beheercontract t/m 2028. Naast de jaarlijkse werkzaamheden voor het ANLb zoals het uitvoeren van het weidevogelbeheer en patrijzenbeheer, aanleg van BAM-akkers, de schouwronde etc., hebben we nog veel meer gedaan in 2024!
Om te weten wat de effecten van het beheer zijn, is monitoring cruciaal. Zo worden weidevogels gemonitord door weidevogelbeschermers en patrijzen geteld door vrijwillige telgroepen. De gegevens uit de monitoring worden gebruikt om de kwaliteit van het leefgebied te versterken.
Dit jaar is begonnen met een habitatmonitoring van de plasdras en het kruidenrijk grasland in de weidevogelgebieden. Hierdoor hebben we inzicht in de kwaliteit van het beheer gekregen. We leren steeds beter wat nu precies een goed leefgebied voor weidevogels is. Het akker(randen)beheer is geïnventariseerd om de huidige staat van de akker of akkerrand en het uitgevoerde beheer in beeld te krijgen.
In 2024 hebben agrariërs, weidevogelbeschermers en de ANV’s weer hard gewerkt om de weidevogels te ondersteunen. Met 520 weidevogelboeren (waarvan 204 ANLb deelnemers) en 233 vrijwilligers zorgen we er samen voor dat de weidevogels in het Rivierengebied beschermd worden. Om de resultaten te delen hebben we de folder “Weidevogels in het rivierenland 2024” opgesteld.
Bij de weidevogelgebieden zijn infobordjes geplaatst. Voorbijgangers kunnen zien dat de boeren zich inzetten voor weidevogelbeheer. Ook zijn infobordjes beschikbaar gesteld die deelnemers in het terrein of op de schuur kunnen plaatsen. Zo kunnen alle bezoekers zien dat de boer zich inzet voor meer biodiversiteit op het bedrijf.
Studenten van Yuverta mbo Velp hebben ons geholpen met het inventariseren van kruidenrijke graslanden in de Gelderse waard. De studenten maken op deze middag kennis met het agrarisch natuurbeheer op de boerderij. Een groep ambtenaren van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur heeft een bezoek gebracht aan het werkgebied van de Vereniging Streekbeheer Rijnstromen. Ze hebben bij een aantal deelnemers het ANLb in de praktijk mogen ervaren.
Collectief Rivierenland is samen met De Capreton en Vereniging Streekbeheer Rijk Maas en Waal een samenwerking aangegaan met Maaskracht voor het agrarisch beheer in de uiterwaarden van de Maas. We werken hierbij intensief samen met de agrariërs die het beheer uitvoeren. Kennisdeling vindt plaats in de studiegroep graslandbeheer Noordelijke Maasoevers. Dit jaar zijn verder, in samenwerking met BoerenNatuur, de studiegroepen duurzaam bodembeheer, kruidenrijk grasland, ecologisch slootschonen en vogelakkers gestart. Tijdens de verschillende studiedagen wordt kennis gedeeld met en tussen de deelnemers. Dit blijkt een zeer waardevolle leermethode.
Dit jaar hebben we bedrijfsnatuurplannen opgesteld voor agrariërs. Samen met de agrariër kijken we welke natuurwaarden er al aanwezig zijn op het bedrijf en welke er ontwikkeld kunnen worden. Met behulp van de subsidieregeling Biodiversiteit en Landschap van de provincie Gelderland zijn struweelhagen en andere landschapselementen aangelegd.
Het Magazine 50 TINTEN BOERENGROEN is dit jaar gepresenteerd. We vertellen het verhaal van 7 agrariërs die nu al hun bijdrage leveren aan de biodiversiteit en het landschap in het Rijk van Nijmegen. Vertrouwen, verbinden, samenwerken en doen! Het in beeld brengen van de kracht van het lokale netwerk in de Groene Mantel is gedaan in het kader van het project Lokaal Netwerk gefinancierd door het Platform Natuurinclusieve Landbouw Gelderland. We laten zien dat met een positieve instelling en effectieve samenwerkingen al zoveel moois gebeurt in het agrarische landschap.
ANV’s VSR en de Capreton bestaan dit jaar beiden 25 jaar. Beiden hebben ter ere hiervan leuke activiteiten georganiseerd, zoals excursies door de gebieden, een boottocht, de première van de film Heggeweer-de natuur van de boeren en een symposium. In het project Agrarisch Natuurlijk – meer groen loont, een samenwerkingsproject van ZuivelNL en BoerenNatuur, kunnen melkveehouders beheerpakketten biodiversiteit melkveehouderij (BBM) afsluiten.
Om het collectief en agrarisch natuurbeheer meer te laten zien delen we berichten in onze maandelijkse nieuwsbrief en op social media. Boeren hebben zoveel mooie verhalen, die willen we delen! In het komende jaar blijven we ons inzetten voor het weidevogel-, patrijzen- en landschapsbeheer. We gaan verder met alle lopende projecten, zoals de studiegroepen, het ecologisch slootschonen, Agrarisch Natuurlijk en Maaskracht.
Hierbij willen we graag onze waardering uitspreken voor alle deelnemers aan het ANLb en alle vrijwilligers die ons helpen met o.a. het weidevogel- en patrijzenbeheer. Heel hartelijk bedankt voor jullie inzet en we hopen ons in 2025 weer samen in te kunnen zetten in ons mooie rivierengebied!