Danny Spijker komt oorspronkelijk uit Overijssel, maar woont ondertussen alweer 15 jaar in de Betuwe. De liefde voor vogels was er altijd al, maar in de Betuwe is de interesse voor weidevogels gegroeid. Eerst liep hij vaak alleen door het veld. Later vaak met de van oorsprong Friese weidevogelliefhebber Wiebe Hoekstra waar hij veel van geleerd heeft. En inmiddels is Danny degene die anderen veel leert over de weidevogels en hun gedrag.
Weidevogelbeschermingsgroep
Danny is sinds 2016 vrijwilliger in het Zoelense veld, sinds 2019 in het Ommerense veld en sinds 2020 ook vrijwilligerscoördinator in het Ommerense veld, een van de weidevogelgebieden in het werkgebied van ANV Lingestreek. In het broedseizoen gaat Danny in ieder geval elke woensdag het veld in. Gelukkig is er flexibiliteit in zijn baan, waardoor het mogelijk is om tijd vrij te maken voor de weidevogels. Meestal gaan ze dan met een aantal vrijwilligers het veld in om nesten te zoeken. Soms belt een boer dat hij de grond gaat bewerken of wil maaien, en dan is het mooi om gelijk het veld in te kunnen om te kijken of er nog nesten en/of kuikens zijn. In het Ommerense veld hebben ze nu een club van 10 enthousiastelingen die regelmatig op pad gaan. Meestal gaan ze met z’n 2-en of een klein groepje tegelijk. Dit jaar zijn er ook nieuwe vrijwilligers bijgekomen.
Het gebied
In het Ommerense veld broeden de weidevogels graag. Met 4 plasdrassen en aanliggend kruidenrijk grasland kunnen de vogels een geschikte plaats vinden om te broeden en hun pullen groot te brengen. De kievit vindt een geschikte broedplek op de maispercelen. Met de drone worden veel legsels gevonden. Veel boeren zijn bereid het maaien uit te stellen waardoor deze nesten kunnen uitkomen en de pullen kunnen opgroeien tot vliegvlugge vogels.
“Het boerenland is gewoon mooi!”
Resultaten seizoen 2024
De resultaten van de BTS telling zijn best goed, tijdens de 1e telling zijn 45 gruttoparen geteld en tijdens de 2e telling 40 gezinnen. Ze hebben veel kuikens zien lopen. Wat opvalt is dat er minder kievitsnesten gevonden zijn. Ook is de predatie aanzienlijk. Sowieso is het seizoen elk jaar anders door verschillende weersomstandigheden. Dit jaar volgde een nat voorjaar op een natte winter.
Ontwikkeling door de jaren heen
Danny en de andere vrijwilligers zien duidelijk dat de plasdrassen veel vogels aantrekken. Op sommige stukken in het gebied gaat de vogelstand achteruit. De grutto lijkt aardig stabiel te blijven, maar de kievit zien ze wel achteruit gaan. Met de tureluur gaat het daarentegen goed. Monitoring van de weidevogels helpt om inzichten te krijgen in de aantallen. Bijsturen en aanpassingen doen in het gebied lukt beter als je inzicht hebt waar acties nodig zijn.
Contact met de boeren
De eerste twee jaar als vrijwilliger heeft Danny veel boeren benaderd om mee te doen met het beschermen van weidevogels en met het agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb) voor weidevogels. Het contact met de ca. 25 boeren in het Ommerense veld is goed. Veel boeren laten het de vrijwilligers weten als ze zelf nesten of kuikens zien op hun land of wanneer ze een bewerking willen gaan doen. Danny probeert om samen met een vrijwilliger-collega om elk jaar bij iedere boer even langs te gaan. Persoonlijk contact en waardering voor elkaar is het beste!
Wensen voor het gebied
Het kan natuurlijk altijd nog beter voor de weidevogels! Tijdens de evaluatiebijeenkomsten kan iedereen zijn ideeën aandragen. “Nu we meer vrijwilligers hebben, kunnen we ook meer doen”, zegt Danny. Ideeën voor uitbreiding van het gebied zijn er zeker, overleg met de boer is dan de 1e stap. Het collectief kijkt vervolgens naar de mogelijkheden in het ANLb. Een wens bestaat voor meer greppel-plasdras in het midden van het gebied en om het mozaïek hier en daar iets te wijzigen. Hij zou graag zien dat zoveel mogelijk boeren van binnen naar buiten maaien. Want zo hebben de kuikens en andere dieren meer kans om aan de maaimachine te ontkomen.
Danny heeft een mooi voorbeeld van een perceel waar hij een kleine plevier, scholekster en kievitsnesten zag. Hij heeft de boer gevraagd of de nesten beschermd konden worden en dat heeft de boer toen gedaan.
Wat is er zo mooi aan weidevogels?
Danny vindt alle vogels mooi en ging altijd al vogels kijken in zijn vrije tijd. In het Ommerense veld is hij begonnen met weidevogels kijken. Hij zag dat er veel gemaaid werd waar de vogels broeden en heeft toen besloten de weidevogels te gaan helpen. Samen met ANV Lingestreek en Collectief Rivierenland zijn de weidevogelkerngebieden bepaald en per 2016 is het ANLb in beeld. “Het boerenland is gewoon mooi”, aldus Danny. Door het vogels kijken train je je ogen om veel dingen te zien. En je komt op plekken waar je anders niet mag komen.
“Je wordt steeds beter in nesten vinden, dat is leuk.”
Samenwerking
De samenwerking tussen de vrijwilligers, ANV Lingestreek en het collectief gaat steeds beter. Het contact met gebiedscoördinator Corine Weiman en de boeren is sinds vorig jaar echt verbeterd. Tijdens het broedseizoen was elke maand een bijeenkomst met de coördinatoren van de weidevogelgroepen om de bevindingen, acties en verbeterpunten te delen. Danny zou graag nog meer vrijwilligers bij de club verwelkomen. Het is een leuke groep waarmee je samen op pad gaat. Gezelligheid is ook erg belangrijk. In ieder geval gaan ze enthousiast door met het beschermen en tellen van weidevogels. En tegelijkertijd genieten van het boerenland!
Danny neemt regelmatig zijn camera mee het veld in, en schiet mooie plaatjes van weidevogels. Zie ook de Facebookpagina van de weidevogelbeschermingsgroep.