Het is belangrijk dat u voor 1 mei uw perceelsregistratie in Mijn Dossier van RVO.nl controleert en eventueel aanpast. Daarbij zijn drie zaken van belang:
- Ligt er een bedrijfsperceel onder uw ANLb-beheer?
- Heeft u de juiste gewascode ingevoerd voor uw bedrijfsperceel?
- Heeft u de BGT check doorlopen? Zorg dat uw bedrijfspercelen overeenkomen met de BGT.
Aanpassing voor 1 mei 2022
Als agrariër zult u voor het indienen van de Gecombineerde Opgave ook uw percelen controleren. Ook bij deelnemers die geen Gecombineerde Opgave in hoeven te dienen bij RVO.nl (zoals particulieren) moet de perceelregistratie kloppen. Onder al uw beheer, inclusief landschap, moet een ‘perceel’ in uw perceelregistratie liggen.
We vragen daarom aan al onze deelnemers om hun perceelregistratie te controleren en indien nodig aan te passen voor 1 mei 2022, dus 14 dagen voor de sluitingsdatum van de Gecombineerde Opgave. Bij problemen heeft zowel u als Collectief Rivierenland dan nog tijd om in overleg met elkaar zaken aan te passen.
Bij afwijkingen in de perceelsregistratie ontvangt Collectief Rivierenland een financiële korting van RVO.nl. In het ergste geval kan dit leiden tot een dusdanig hoge korting dat Collectief Rivierenland de beheervergoeding niet volledig kan uitbetalen. Door als deelnemer ANLb de perceelsregistratie zo goed mogelijk uit te voeren, helpt u kortingen te voorkomen.
BGT
U bent mogelijk door RVO.nl uitgenodigd voor de BGT check. Op dit moment is de overheid bezig om de uiterste landbouw- en landschapsbegrenzingen opnieuw en met meer detail vast te stellen. De nieuwe digitale kaart die hierdoor ontstaat heet de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie). De BGT vormt straks de nieuwe uiterste begrenzing van uw ANLb percelen, maar ook van uw bedrijfspercelen.
Door de invoering van de BGT zullen wij als collectief de komende tijd een groot deel van alle ingetekende ANLb percelen opnieuw moeten bekijken en waar nodig corrigeren, zodat deze weer binnen de nieuwe begrenzingen van de BGT komen te liggen. Een enorme klus die we voor 15 mei geklaard moeten hebben om op tijd een nieuwe ANLb aanvraag te kunnen indienen.
Het vervelende is dat we ANLb percelen pas kunnen corrigeren als de BGT begrenzingen rond uw bedrijf definitief zijn vastgesteld. En dat is weer afhankelijk van het moment dat u de ‘BGT check’ hebt doorlopen. De ‘BGT check’ is een door RVO.nl ontwikkeld hulpmiddel waarin u kunt aangeven of u het eens bent met de nieuwe begrenzing. Mogelijk heeft u hiervoor een uitnodiging gehad (maar pas later dit jaar is ook mogelijk).
Als u een uitnodiging ontvangt willen we u vriendelijk vragen om daar vooral gebruik van te maken en hier niet te lang mee te wachten. Kijk kritisch naar de nieuwe BGT begrenzingen en controleer deze goed op fouten. In de ‘BGT check’ kunt u stippen zetten op plekken waar u fouten ziet. RVO.nl zal dan opnieuw naar de begrenzing kijken.
Pas als de ‘BGT check’ helemaal is afgerond, inclusief eventuele herziening van de begrenzing door RVO.nl, pas dan kunnen wij uw ANLb percelen gaan corrigeren. Als het zover is nemen we uiteraard contact met u op om de aanpassingen samen met u door te nemen.
Handleiding ANLb-percelen overnemen in uw eigen perceelsregistratie
Mocht u nog geen bedrijfsperceel onder uw ANLb-beheer hebben, dan kunt u de door het collectief ingetekende ANLb-percelen eenvoudig overnemen in uw eigen perceelregistratie. Collectief Rivierenland heeft een handleiding opgesteld hoe u dit kunt doen.
Voor het selecteren van de juiste gewascode, verwijzen we u naar het bijbehorende nieuwsbericht. Als u een foutmelding krijgt dat uw bedrijfsperceel niet in de AAN-laag ligt, dan vragen wij u dit bij RVO.nl te melden. In dit document vindt u nadere uitleg hierover:
LET OP:
Als u de Gecombineerde Opgave al heeft ingediend, en u verandert daarna nog de perceelsregistratie, dan moet u de Gecombineerde Opgave nogmaals doorlopen en indienen!
Geef de percelen op in de Gecombineerde Opgave en loop bij het onderdeel Regelingen-grondgebonden de percelen na en zorg dat overal een groen vinkje onder Status staat. Dit om fouten en kortingen van RVO te voorkomen.