Natuurinclusief Betuws Boeren is een project van de Agrarische natuurvereniging Lingestreek en de Fruitmotor. De deelnemers aan het project hebben hun resultaten gepresenteerd. Uit elke sector heeft een deelnemer de resultaten toegelicht, en daarbij ook zijn eigen motivatie en drijfveren om er aan te werken toegelicht.
Een van de deelnemers verwoorde dat het hem bewust heeft gemaakt dat we bewuster moeten omgaan met de natuur. De grote eye-opener voor hem was de gevolgen van het gebruik van chemische middelen op de insecten, ook in het bodemleven. Het vraagt om een andere mind-set. De boomgaarden in de boomteelt en fruitteelt zien er nu anders uit met de grasbanen en bloemenstroken. Dat geeft een ander beeld en dat is wennen. De deelnemers uit de boomteelt, fruitteelt en akkerbouw gaan in op de toepassing van mechanische onkruidbestrijding. Hier worden al goede ervaringen mee opgedaan, en er komen betere machines voor. Dit levert een besparing op in het gebruik van herbiciden. Bij de natuurlijke plaagbestrijding doen de deelnemers ervaring op met de toepassing van bloemenranden, en willen hiermee het aantrekken van natuurlijke vijanden bevorderen. Kennisontwikkeling is hierbij van groot belang, ook voor het monitoren van insecten in het veld. In de melkveehouderij is gewerkt aan productief kruidenrijk grasland, als alternatief voor de raaigrassen. De ervaringen zijn verwoord in 4 leaflets. Download deze op https://anvlingestreek.nl/betuwse-deelnemers-presenteren-hun-ervaringen-met-natuurinclusieve-landbouw/
Helma Verberkt, directeur van Artemis geeft een reflectie op de ervaringen en onderwerpen waar de deelnemers aan werken. Haar visie daarbij is dat de omslag naar weerbare planten en teeltsystemen in de land en tuinbouw met biologie als basis essentieel is om te voldoen aan de maatschappelijke wensen ten aanzien van verduurzaming. Zij spreekt haar waardering uit voor de onderwerpen waaraan gewerkt is en de bereikte resultaten, om te voldoen aan de toekomstige eisen en wetgeving.
De transitie naar weerbare planten en teeltsystemen wordt belangrijk.
- Samenwerken met de natuur
- Biologische buffering
- Inspiratie voor een gezonde toekomst voor maatschappij, milieu en teler.
Zij ziet dat alle sectoren in het project werken aan een goede bodem voor verbetering van het bodemleven. Voor het monitoren van insecten verwijst zij naar de ontwikkeling van geautomatiseerde monitoringssystemen in de glastuinbouw. De toepassing van natuurlijke plaagbestrijding brengt risico’s met zich mee. Zij geeft aan dat het belangrijk is een risicobeheersplan te maken voor het geval natuurlijke plaagbestrijding niet genoeg is.
Natuurinclusief Betuws Boeren is een project van de Agrarische natuurvereniging Lingestreek en de Fruitmotor, dat mede mogelijk is gemaakt door het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling en de Provincie Gelderland.