Binnenkort start het weidevogelseizoen weer. Dan trekken in Gelderland tot half juni ruim 400 weidevogelvrijwilligers samen met boeren het land in om – waar nodig – nesten van weidevogels van kievit, grutto, scholekster, tureluur en wulp te zoeken en te markeren. Door die markeringen kan een boer om een nest heen maaien, of een nest verplaatsen waardoor weidevogels een kans krijgen om de eieren uit te broeden. De resultaten van het Gelderse weidevogelseizoen 2021 zijn bekend. Vorig jaar hebben Gelderse vrijwilligers 6604 nesten beschermd, waarvan meer dan 5300 van de kievit. Van de nesten is 72,3 % uitgekomen.
In het werkgebied van het collectief Rivierenland zijn 11 beschermde weidevogelgebieden. Hier werken we samen met vrijwilligers aan weidevogelbeheer. In die gebieden worden maatregelen genomen, zoals plas-dras, kruidenrijk grasland en uitgesteld maaibeheer om betere omstandigheden voor de weidevogels te creëren. De vrijwilligers registreren de gegevens voor het collectief. Ze worden ondersteund door Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Voor deze vrijwilligers organiseert SLG cursussen over bescherming en monitoring. Ook schaft zij materialen aan en krijgen de vrijwilligers indien nodig begeleiding.
De afgelopen tijd zijn de resultaten van de weidevogelbescherming en -beheer geëvalueerd met alle betrokken partijen. Hierbij is gekeken naar de uitkomstresultaten van legsels en de resultaten van de Bruto Territoriaal Succes (BTS) telling van de grutto ofwel het broedsucces van de grutto.
2021 is door de nattigheid een beter jaar dan 2020 geweest. in 2021 was het gemiddelde BTS van alle weidevogelgebieden in het Rivierenland bij elkaar 64%. In 2020 lag dit nog op 22,7%…!
Om de grutto- populatie te behouden is elk jaar een aanwas van jonge grutto’s nodig ofwel een BTS van minimaal 65%.
Toch zijn er wel verschillen per gebied. 7 gebieden scoorden een goed BTS van tussen de 65 en 100%, 3 een middelmatig (50-65%) en 5 een onvoldoende (<50%). De kuikenoverleving van de grutto was in de weidevogelgebieden in het Rivierengebied dus in bijna de helft van de gebieden voldoende.
Momenteel zijn we bezig het beheer in de weidevogelgebieden te optimaliseren, dit doen we door in gesprek te gaan met diverse bestaande deelnemers en potentiële nieuwe deelnemers. Dit levert een positieve impuls op voor het beheer. Ook positief is de inzet van de weidevogeldrone geweest afgelopen seizoen. Het collectief Rivierenland heeft 2 drones in bezit en met een groep van 6 dronepiloten is veel gevlogen en zijn diverse nesten en kuikens opgespoord en beschermd. Ook is de drone ingezet voor de bescherming van reekalfjes. Naast de bestaande 6 piloten zijn in de loop van dit jaar 7 nieuwe piloten opgeleid.