Gebiedstafels: met waardevolle lokale kennis het agrarisch natuurbeheer voor doelsoorten verbeteren

In de werkgebieden van de zes agrarische natuurverenigingen, die onder het Collectief Rivierenland vallen, hebben we afgelopen zomer gebiedstafels georganiseerd. Het idee was om met verschillende partijen uit de streek om de tafel te gaan en samen te kijken waar kansen in de gebieden liggen. Dat is goed gelukt, per gebied zijn er kaarten volgetekend met kleurige arceringen en cirkels om de kansen aan te geven. Bijvoorbeeld voor de doelsoort kamsalamander is gekeken waar poelen aanwezig zijn met deze soort en waar uitbreiding plaats kan vinden door het graven van nieuwe poelen. Of waar beter beheer van de poelen nodig is.

Voor de weidevogels, voor de patrijs en voor overige soorten hebben we bijeenkomsten gehouden. Lokaal zijn verschillende vrijwilligersgroepen actief die zich inzetten voor bijvoorbeeld de weidevogels door het zoeken naar nesten, voor de patrijs door tellingen uit te voeren, voor amfibieën door te monitoren en poelen te schonen, voor de steenuil om nestkasten op te hangen en te controleren. Er is enorm veel kennis aanwezig in de gebieden, het gaat vaak om specifieke en lokale dingen. De kennis van de vrijwilligers over hun gebied is enorm waardevol. Om deze kennis met elkaar te delen en beheer in de gebieden te kunnen verbeteren zijn deze gebiedstafels georganiseerd. Samen met de gebiedscoördinatoren en de ecologen van het collectief hebben de vrijwilligersgroepen op grote kaarten aangegeven waar kansen liggen voor beheer en eventueel inrichting van gebieden. Samen naar de kaart kijken blijkt een fantastische methode om inzicht te krijgen.

Vrijwilligers in het veld

Weidevogels

Voor de weidevogels zijn al specifieke weidevogelgebieden aangewezen. We hebben gekeken waar de begrenzing eventueel aangepast of uitgebreid kan worden. De beheerpakketten zijn onder de loep genomen. Op kaarten met het huidige beheer en de weidevogeltellingen is gekeken waar de weidevogels voorkomen, waar het beheer aangepast moet worden en waar kansen liggen voor nieuw beheer.

Grutto en schaap (foto Diane Dirksen)

Patrijs

Voor patrijs hebben we al zogenaamde focusgebieden aangegeven. Dit zijn gebieden waar patrijs al voorkomt en waar kansen liggen om de leefomstandigheden te verbeteren. Tijdens de bijeenkomsten hebben we gekeken of de focusgebieden misschien aangepast of uitgebreid moeten worden. En hebben we gekeken waar mogelijkheden zijn om beheer tbv. patrijs uit te breiden. Het gaat dan om aanleg en beheer van speciale akkerranden voor de patrijs, wintervoedselakkers en struweelhagen.

Patrijs (foto Danielle van Vonderen)

Overige soorten (amfibieën als kamsalamander, vissen als grote modderkruiper, steenuil etc)

Overige soorten zijn o.a. kamsalamander, grote modderkruiper en steenuil. Voor deze soorten zijn ook de kansen in de gebieden bekeken. De lokale vrijwilligersgroepen weten heel goed waar verschillende soorten al voorkomen en wat nodig is om het beheer te verbeteren. Zo kunnen we echt in kansrijke gebieden aan de slag om de populaties doelsoorten te helpen. Misschien is aanleg van poelen en landschapselementen nodig of zijn verbindingen tussen elementen nodig zodat amfibieën van de ene poel naar de andere kunnen komen.

Grote modderkruiper

Toekomst agrarisch natuur- en landschapsbeheer (ANLb)

Met elkaar hebben we terug gekeken op het beheer zoals dat de afgelopen jaren is gegaan. Met name in de begrensde gebieden waar ANLb-beheerpakketten zijn afgesloten. We hebben gekeken naar wat er (nog) beter kan in de komende jaren. Omdat alle lopende overeenkomsten ANLb eind 2022 aflopen en er dan een nieuwe meerjarige beheerperiode start, is de reden waarom we juist nu de gebiedstafels hebben gedaan. Het collectief wil uiteraard vanaf 2023 het beheer zo goed en effectief mogelijk gaan doen.