Het Collectief
Collectief Rivierenland is een organisatie die zich inzet voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer. Samen met de agrarische natuurverenigingen, boeren, burgers en vrijwilligers zetten we ons in voor behoud en ontwikkeling van het karakteristieke landschap van het rivierengebied, mét de flora en fauna die daarbij hoort.
Een belangrijk instrument hiervoor is de landelijke subsidieregeling Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb). Namens de landelijke en provinciale overheid maken wij afspraken met boeren en landgoedeigenaren voor een aangepast beheer van landbouwgrond zodat biodiversiteits-, landschaps- en milieudoelen behaald kunnen worden. De deelnemers ontvangen hiervoor een marktconforme vergoeding. Goed voor de natuur maar ook goed voor de boer.
Naast het ANLb levert het collectief ook met andere gebiedsprojecten een bijdrage aan natuur, landschap en biodiversiteit. We smeden nieuwe samenwerkingen, investeren in kennisprojecten en brengen boer en burger dichter bij elkaar. Wij zien onszelf graag als een pro-actieve en toegankelijke organisatie die de schakel kan zijn tussen beleid enerzijds en de uitvoering in het veld anderzijds. Visie en beleid zijn een startpunt, maar in het veld moet het gebeuren!
De agrarische natuurverenigingen
Dit kunnen wij niet alleen. Wij werken hierbij nauw samen met de omgeving en de zes agrarische natuurverenigingen in het rivierengebied. De agrarische natuurverenigingen kennen een lange traditie in ons werkgebied en zijn stevig verankerd in een groot lokaal netwerk. Zij zijn onze ogen en oren in het veld waardoor wij als collectief makkelijk op verschillende niveaus kunnen opereren. Van regionaal tot lokaal. De agrarische natuurverenigingen zijn: Tieler- en Culemborger Waarden, De Capreton, Vereniging Streekbeheer Rijnstromen, Maas en Waal, Lingestreek en De Ploegdriever.
Vrijwilligers
Vele handen maken licht werk. De bescherming van weidevogels en de patrijs is een zeer intensieve taak. Circa 200 vrijwilligers zetten zich binnen ons gebied in voor onder andere nestbescherming, weidevogeltellingen en patrijzeninventarisaties. Zij zorgen er voor dat het beheer op perceelsniveau goed wordt uitgevoerd. Hun gebiedskennis en telgegevens worden door het collectief gebruikt om het beheer jaarlijks te evalueren, bij te sturen en te verbeteren. Ook zelf de handen uit de mouwen steken? Neem gerust contact met ons op.
Organisatie
Het collectief heeft een compacte werkorganisatie van zes gebiedscoördinatoren die binnen hun werkgebied het agrarisch natuur- en landschapsbeheer coördineren. Zij zijn de verbinding tussen het collectief en de deelnemers. Zij worden bijgestaan door een regiocoördinator, een ecoloog, een administratief medewerker en een algemeen medewerker. Het bestuur heeft een onafhankelijk voorzitter en een zestal leden die namens de zes agrarische natuurvereniging zitting hebben in het bestuur.
Documenten
Documenten worden in het venster geopend. Indien u klikt op het PDF-icoon worden deze direct naar uw computer gedownload.