Poel schonen bij boerderij de Houberg in Herwen

Bij boerderij de Houberg in Herwen ligt een grote poel grenzend aan de boomgaard. Deze is vorig jaar nog geschoond, maar al weer behoorlijk dichtgegroeid met riet en struikenopslag. De poel is behoorlijk diep, op het moment staat onderin nog een laag water.

De poel is behoorlijk dicht gegroeid met riet en struiken

Poel schonen
Vanmiddag gaan de vrijwilligers van de boerderijwerkgroep boer Arjan en boerin Martine helpen om de poel te schonen. Dit is nodig om te voorkomen dat de poel dichtgroeit, dichtslibt en verlandt. De periode van half augustus tot half oktober is de beste tijd om poelen te schonen omdat dan de amfibieën uit het water zijn. De helft van de poel gaat vandaag geschoond worden. We zorgen dat de noordkant meer licht krijgt, want dat is de zonnige kant waar de amfibieën hun eitjes willen leggen in het voorjaar.

Het eerste begin is gemaakt

Boerderijwerkgroep
Boer Arjan heeft via Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) een boerderijwerkgroep opgericht. Mensen die het leuk vinden om af en toe een dagje te helpen op de boerderij zijn zeer welkom, want er zijn altijd klusjes die belangrijk zijn maar waar de boer zelf niet aan toe komt. Denk aan het beheren van landschapselementen (planten, snoeien), monitoring (biodiversiteit/ wormen/ vogels/ insecten tellen, bodeminfiltratie meten) en boerderijwerk (werkzaamheden gerelateerd aan de dieren, div. klusjes rondom het erf).

Aan het werk
Maar vandaag gaan de vrijwilligers aan de slag om de poel te schonen. Er ligt al allerlei gereedschap klaar zoals een onderwatermaaier, bosmaaier, zeis, sikkels en lange harken. Het werk wordt verdeeld zodat iedereen een taak heeft. Zo met z’n allen wordt de klus best vlot geklaard!

Aan de slag: Theo met de bosmaaier, Jan met de onderwatermaaier (als het water te diep wordt kan hij nog een waadpak aantrekken) en de anderen helpen om het maaisel op de kant te trekken en op rillen te leggen.

De vrijwilligers die komen helpen op de boerderij zijn van diverse pluimage; er zijn mensen bij die ook helpen bij de weidevogelbeschermingsgroep en bijvoorbeeld wandelgids zijn bij de IVN, maar ook iemand die graag meer wil leren over het boerderijleven. Iedereen die graag een middag in de maand in de buitenlucht aan de slag gaat is welkom. 

De poel is vandaag voor de helft geschoond. Volgend jaar doen we de andere helft. Bij het schonen mag aardig wat weggehaald worden. Bijvoorbeeld de kamsalamander houdt best van een redelijk kale noordoever om de eitjes te leggen in het voorjaar.

Flyer onderhouden poel
Lees meer over het onderhouden van je poel in onze flyer: https://collectiefrivierenland.nl/onderhoud-poel/

Ander werk op de boerderij: voederhagen monitoren
In de weilanden naast de poel zijn voederhagen geplant. De vrijwilligers zijn vanmiddag ook het veld in geweest om deze te inventariseren. Boer Arjan wil graag weten welke struiksoorten goed groeien en welke het na de aanplant niet gered hebben. Ook gaan de vogel- en vlinderliefhebbers helpen om vogels en vlinders te monitoren, zodat we weten welke soorten in het gebied leven en welke effecten de voederhagen hebben voor de fauna.

In het weiland naast de poel zijn voederhagen voor de koeien geplant
Boerderij de Houberg
Meer info over de boerderij: https://www.houberg.nl/
Wij zijn een regeneratieve boerderij. We gaan verder dan biologisch. Het is onze missie om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de natuurlijke bronnen die de aarde ons schenkt (denk aan zonlicht, water, CO2). Diversiteit in zowel de bodem als het grasland, de geteelde gewassen en de veestapel zorgt in onze ogen voor het meest veerkrachtige en weerbare systeem. Met dit uitgangspunt leveren we gezond voedsel van hoge kwaliteit.

Meer info over de boerderijwerkgroep bij de Houberg: https://www.houberg.nl/lorem-ipsum-nieuws/
Wij organiseren samen met Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) buitenwerkmiddagen op onze boerderij. Samen met vrijwilligers gaan we aan de slag in het landschap en wordt het leven op de boerderij in kaart gebracht. De werkzaamheden zullen wisselen per seizoen en zijn te verdelen in de volgende drie categorieën:
– Beheer landschapselementen (planten, snoeien etc.)
– Monitoring (biodiversiteit/ wormen/ vogels/ insecten tellen, bodeminfiltratie meten etc.)
– Boerderijwerk (werkzaamheden gerelateerd aan de dieren, div. klusjes rondom het erf)
 
Lees meer over de boerderijwerkgroepen van SLG: https://slgelderland.nl/vrijwilligers#boerderijwerkgroep