Waardmanschap

De historie van het Nederlandse rivierengebied is nauw verweven met de dynamiek van het water. Natuurlijke processen hebben hier samen met menselijke ingrijpen geresulteerd in een uniek cultuurlandschap met een bloeiende agrarische sector. De uiterwaarden waren eeuwenlang een belangrijk onderdeel van de agrarische bedrijfsvoering en werden gemeenschappelijk beheerd en onderhouden.

Momenteel komen in de uiterwaard vele (nieuwe) functies en belangen samen. Naast waterveiligheid zijn dit onder andere landbouw, biodiversiteit, landschap, recreatie en delfstoffenwinning. Dit complexe netwerk vraagt per gebied om een andere benaderingswijze en aanpak. Kortom, maatwerk met oog voor de lokale omstandigheden en belangen.

De agrarische natuurverenigingen en het collectief hebben ruime ervaring met het beheer en onderhoud van uiterwaarden. Namens grondeigenaren en kudde-eigenaren beheren zij reeds grote uiterwaardcomplexen. Hierbij zijn zij verantwoordelijk voor de praktische uitvoering van het werk maar ook voor de monitoring en het relatiemanagement. Door gebruik te maken van lokale samenwerkingen kunnen deze gebieden – met de omgeving – zeer kostenefficiënt beheerd worden.

Het tegenwoordige uiterwaardenbeheer vraagt om maatwerk, betrokkenheid en lokale samenwerking. Dit kan niet generiek, op afstand, georganiseerd worden. Dit vraagt om een persoon en organisatie die lokaal het beheer en onderhoud organiseren en coördineren. Iemand die zichtbaar en makkelijk te benaderen is en oog heeft voor lokale belangen en slimme samenwerkingen. Deze functie laat zich in onze ogen het best omschrijven als waardman.

Wilt u meer weten? Bekijk gerust de folder.