De afgelopen jaren is BoerenNatuur met collectieven aan de slag gegaan met kennisontwikkeling in kenniskringen via het LifeIP All4Biodiversity-project. De uitdaging die nu voorligt is dat de kennisontwikkeling opgepakt wordt met en door deelnemers van agrarische collectieven.
Naar aanleiding hiervan is Collectief Rivierenland bezig een aantal studiegroepen op te richten, waaronder de studiegroep Graslandbeheer Noordelijke Maasoevers. De studiegroep Duurzaam Bodembeheer is al eerder gestart, zie https://collectiefrivierenland.nl/bijeenkomsten-kennisdeling-duurzaam-bodembeheer/ . Het doel is om kennis te delen met deelnemers, veelal boeren.
De agrariërs die deelnemen aan het project Noordelijke Maasoevers doen ook mee met de studiegroep. De agrariërs voeren binnen het project onderhoudswerkzaamheden uit op percelen van Rijkswaterstaat in opdracht van Collectief Rivierenland. Een belangrijke randvoorwaarde is de ecologische instandhouding en ontwikkeling van de biodiversiteit van deze percelen. Tijdens de studiemiddagen leggen we het hoe en waarom uit over het bereiken van de doelen. We willen het hebben over de ecologie achter ons beheer en hoe wij het beheer beoordelen. Hierbij vinden we het belangrijk dat op deze bijeenkomsten de kennis en opmerkingen van de deelnemers aan de orde komen. De bijeenkomsten bestaan uit een deel theorie met aansluitend een veldbezoek.
Eerste bijeenkomst: ecologisch graslandbeheer
De middag van 22 mei stond in het teken van ecologisch graslandbeheer. Met deze studiemiddag hebben 19 agrariërs meegedaan. De waardmannen van de gebieden, Frank Duijzer (De Capreton) en Frank Rutten (Streekbeheer Rijk Maas en Waal), hebben de deelnemers welkom geheten. Het deel theorie en het veldbezoek in de uiterwaarden van Alem werd geleid door Cyril Liebrand van EurECO ecologisch onderzoek en advies.
De rode draad van de middag was echt het leren van elkaar. Van elkaars kennis en ervaringen met het graslandbeheer. Interessant was om de verschillen tussen de percelen te zien. Het ene perceel heeft duidelijk al meer biodiversiteit dan het andere. Samen is gekeken hoe we de percelen in een hoger stadium van biodiversiteit kunnen krijgen door middel van beheer.
Tweede studiedag: uiterwaarden in Batenburg
Bij de 2e studiedag “Graslandbeheer Noordelijke Maasoevers” is weer veel kennis gedeeld. Onder de twaalf agrariërs die vandaag deel hebben genomen waren ook een heel aantal bedrijfsopvolgers. Na het welkom door de waardmannen Frank Duijzer (De Capreton) en Frank Rutten (Streekbeheer Rijk Maas en Waal) is gesproken over het beheer van de Maasoevers tot nu toe. Maria Smits heeft verteld over de opbouw en inrichting van het gebied in Batenburg en binnen welke randvoorwaarden dit tot stand is gekomen. Daarna hebben we een veldbezoek gebracht aan de uiterwaarden van Batenburg.
De deelnemer van het Maasoeverbeheer ter plaatse gaf aan dat de koeien het altijd goed doen op deze uiterwaarden. We hebben inderdaad gezien dat de brandrode runderen die in het gebied lopen in zeer goede gezondheid zijn en mooi glimmende vachten hebben.
In september volgt nog een studiemiddag.