Weidevogelbeheer

Weidevogels en landbouw zijn sterk met elkaar verweven. Het historische agrarische grondgebruik zorgde voor een optimaal biotoop voor de grutto, tureluur, kievit en vele andere boerenlandvogels. In het Gelderse rivierengebied beheert Collectief Rivierenland, samen met vele andere partijen, een tiental grote weidevogelgebieden.

In het kader van het ANLb kan het collectief boeren een vergoeding geven voor aangepast beheer, ten gunste van boerenlandvogels. In totaal gaat het om bijna 2.600 hectare aan agrarisch natuurbeheer en om circa 250 boerenbedrijven. Weidevogelbeheer vraagt maatwerk, een nauwe samenwerking met boeren, gebiedspartijen en vrijwilligers en is derhalve zeer intensief.

Goed voor weidevogels en goed voor de boer

Het beheer is erop gericht om weidevogels tijdens alle fasen van hun verblijf in Nederland te voorzien van rust, voedsel en veiligheid. Dit vraagt om verschillende vormen van beheer in verschillende perioden. Het weidevogelgebied vraagt dan ook om een fijnmazig mozaïek met verschillende beheervormen. Van verplichte beweiding, ruige mest en plasdras-gebieden voor voedsel tot grasland met rustperiode, kruidenrijk grasland en randenbeheer voor onder andere dekking. Omdat de grondgebruiker een aangepast beheer voert, betaalt het collectief een beheervergoeding aan de deelnemer. Goed voor weidevogels en goed voor de boer.

Dit maatwerk vraagt veel afstemming. De gebiedscoördinatoren maken namens het collectief de afspraken met de grondgebruikers, terwijl een groot deel van de nestbescherming voor het conto van enkele honderden vrijwilligers komt.

Deze vrijwilligersgroepen controleren percelen – voor het maaien – op de aanwezigheid van nesten middels observatie en dronevluchten. Daarnaast zorgen deze groepen ook voor de tellingen, zodat de ontwikkeling van de weidevogelpopulatie, en het succes van het beheer getoetst kan worden.

Ook andere partijen kunnen hun steentje bijdragen. Gemeentes en waterschappen kunnen met aangepast beheer van bermen en slootkanten maaislachtoffers tegen gaan. Ook kunnen zij het planten van nieuwe bomen in weidevogelgebieden – beleidsmatig – tegengaan om predatoren uitkijkpunten te onthouden.

Andere belangrijke samenwerkingspartners zijn de agrarische natuurverenigingen, jagers, de FBE, WBE’s, Landschapsbeheer Gelderland en de provincie Gelderland. De komende jaren wil het collectief nog meer investeren in dit onderhouden van dit netwerk. Alleen met een optimale samenwerking kunnen we de weidevogels in het rivierengebied een goed kans op overleven geven.

In onze folder kunt u lezen wat optimaal weidevogelbeheer inhoudt.